Een beschouwing op Enterprise Architectuur

Dag lezer, Dank voor je interesse in deze blog. Kennisontwikkeling, Innovatie en kennisdeling is voor mij een belangrijke drive. Via deze blog wil ik artikelen en visie delen die gebaseerd is op organisaties , de rol van de CIO en Enterprise Architectuur zoals ik deze aantref binnen organisaties. Gewoon om te delen en voor jullie om te hergebruiken bij jullie aanpak van Enterprise Architectuur. Een aantal jaren geleden was het jaar van de kleuter, wat aangaf dat de focus lag op de ontwikkeling van de kleuter. Interessant is dat Enterprise Architectuur eigenlijk ook nog een kleuter is, een jonge discipline die nog een belangrijke ontwikkeling moet maken om de belofte waar te maken die zij in zich heeft. Ik hoop met o.a. deze blog een bijdrage te geven aan ons vakgebied. Soms met uitgebreide artikelen, soms met korte beschouwingen op specifieke onderwerpen. Uw feedback is meer dan welkom.

Advertenties

2 gedachtes over “Een beschouwing op Enterprise Architectuur

 1. Vanuit beroepsmatige en hobby-matige interesse voeg ik je toe aan mijn RSS-feed. Ikzelf ben altijd van mening dat architecten en stedenbouwers en ook de beleidsmakers eromheen erg ver van de bewoners in een plangebied af staan.

  Beantwoorden
 2. Beste Pascal,
  Interresante blog en artikelen.

  Provincie Overijssel is bezig met het actualiseren van de architectuur.
  Voor de opbouw van de architectuurdocumenten is het volgende gekozen, mede op de ontwikkeling van Kleuter naar kind. De naam is ook niet meer Overijsselse Referentiearchitectuur maar wordt iets in de zo als Overijsselse Enterprice architectuur (OEA).
  waarmee we ook zo de door ontwikkeling en positie willen symboliseren.

  Het recente informatiebeleidsplan van de Provincie benoemd 4 speerpunten:
  1. het ondersteunen van samenwerkingsverbanden;
  2. het versterken van de rol van informatiecentrum;
  3. het professionaliseren van de processen;
  4. het ondersteunen van altijd overal kunnen werken.

  De architectuur voor de komende jaren wordt nu zo geformuleerden en ingedeeld dat het ten dienste staat van de realisatie en ondersteuning hiervan.
  De samenstellers van de architectuurdocument hebben daarom, voor de volgende indeling gekozen:
  – Visie op de Overijsselse architectuur in het algemeen en per speerpunt.
  – Principes en richtlijnen per speerpunt.
  – Domeinarchitecturen

  Voor de architectuur detaillering tbv leveranciers of programmeurs zijn domeinarchitecturen uitgewerkt. Hierin wordt de meeste recente informatie verwerkt. Op dit zijn de volgende domeinarchitecturen opgesteld:
  • Basisregistraties,
  • Zaakgericht werken
  • Naamconventies
  • Service oriëntatie
  • Proces & ontwerp
  • E-dienstverlening

  Behalve dat met deze opbouw getracht wordt een betere afstemming te realiseren op de informatiebehoefte voor verschillende doelgroepen is hierbij nog een voordeel. De architectuur is aan verandering onderhevig. Detail uitwerkingen die binnen de beleidsuitgangspunten plaats vinden worden direct in de domeindocumenten doorgevoerd zonder de basisdocumenten met de visie en principes en richtlijnen worden gewijzigd en opnieuw ter besluitvorming aan het management moeten worden voorgelegd.

  Een bijkomend effect is dat met deze indeling de ontwikkellijn van de architectuur van hoofdlijnen naar detail beter vorm krijgt en herkenbaar is . Het vormt daardoor ook een beter hulpmiddel voor de architecten zelf bij de verdere ontwikkeling ervan.

  groeten
  Peter Hepp

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s